Tomatportrett: Paul Robeson

Tomatportrett: Paul Robeson

Paul Robeson - den afroamerikanske skuespilleren, sangeren og menneskerettighets aktivisten som fikk en russisk tomatsort oppkalt etter seg. I dag har tomatsorten kultstatus og er veldig populær å dyrke i USA.

Tomater er populært å dyrke i Russland, tomat dyrkes i over 90% av alle kjøkkenhagene. Mange tomatsorter har russisk opphav og navnene røper ofte det geografiske opphavet, men ikke Paul Robeson.

 

Paul Robeson

Paul Robeson ble født i 1898 i USA. Han vokste opp i en tid da rasismen sto sterk, samfunnet var svært rasedelt og hvor afroamerikanske borgere hadde veldig begrensede muligheter.

 

Fra juss til showbiz

Paul viste tidlig store evner både innenfor sport, skuespill og sang. Han var den eneste afroamerikanske studenten ved Rutgers University, og den tredje ved universitetet noensinne. Karrieren som jurist ble kortvarig. Rasisme gjorde at han måtte slutte i jobben, da en hvit sekretær nektet å ta diktat fra ham. I stedet slo han igjennom som skuespiller og sanger. Paul gjorde stor suksess og turnerte både i USA og Europa.

 

Borgerrettighetsaktivist

I takt med at han ble eldre vokste engasjement mot imperialisme, rasisme og urettferdighet. I 1934 besøke han Sovjet hvor han ble godt tatt imot og kjente seg som hjemme. For første gang følte han at hudfargen ikke var relevant. «Here I am not a Negro but a human being for the first time in my life». Han var ikke alene, rundt 20 000 afroamerikanere emigrerte til Sovjet på 30-tallet i søk etter et bedre liv.

På 1940-tallet var han den største entertaineren i Amerika. Hans engasjement for borgerrettigheter, fagforeninger og vennlige innstilling mot Sovjet og kommunisme gjorde også at han sto høyt på myndighetenes liste over «farlige» personer. Etter invitasjon fra Norges Kommunistiske Parti holdt han konsert og foredrag i Oslo i 1949. Året etter ble han fratatt passet og nektet utreise fra USA. Hans høyrøstede kritikk av hvordan afroamerikanere ble behandlet i Amerika skulle ikke spres til utlandet.

Han nektet å skrive under på at han ikke var kommunist, og da Kongressen spurte hvorfor han ikke hadde blitt i Sovjetunionen, skal han ha svart: «fordi faren min var en slave og fordi folket mitt døde mens de bygde Amerika og jeg kommer til å bli her, og har like stor rett til å være her som dere».

Pauls kamp for likhet og borgerrettigheter kostet. De siste årene av livet led han av nervøse sammenbrudd og psykisk sykdom. Paul Robeson døde 77 år.

Over to tiår etter hans død, skal Seed Savers i USA ha mottatt tomatfrø fra en russisk dame ved navn Danilenko. En av sortene hadde navnet «Pol Robeson». Selv om han var svartelistet i hjemlandet, hadde han stjernestatus i Russland og mottok flere høythengende priser. Sorten ble raskt populær i USA, og er i dag en av de aller mest populære mørke tomatsortene. Smaken er søt, lett røykaktig, kompleks og syrlig. Du finner den selvfølgelig i nettbutikken! 

Paul Robeson gir store, vakre, brunrøde og svakt rillede bifftomater – Husmannshagan

 

Les mer her: Why Soviet Russia Named a Tomato After an American Celebrity - Gastro Obscura (atlasobscura.com)

Tilbake til bloggen