Tomattips: Når bør jeg så tomater?

Tomattips: Når bør jeg så tomater?

Når skal tomater sås?

Tomater krever lenger vekstsesong enn det den norske sommeren kan tilby. Derfor må de sås inne, så de får en tyvstart. Det kalles forkultivering. 
Det er lett å falle for fristelsen til å så tomater alt for tidlig. Jo tidligere du sår, jo tidligere kan du høste, er faktisk en sannhet med modifikasjoner. Med såing av tomat, lønner det seg oftest å ha litt is i magen. Planter som plantes ut når det er varmt både i lufta og i jorda, tar ofte igjen planter som er plantet ut tidligere og under mindre gunstige forhold.

 

Har du gode vekstlys og oppvarmet veksthus?

Hvis ja, kan du så allerede fra januar. Hvis ikke, bør du følge tommelfingerregelen under. 

 

Har du gode vekstlys og skal dyrke i (u)oppvarmet veksthus eller på friland?

Finn ut når siste nattefrost i gjennomsnitt pleier å være i området du bor. På Østlandet er frostfaren stort sett over rundt 15. mai. Å plante ut tomater før denne datoen er et sjansespill som kan ende katastrofalt. 

Følg denne smarte regelen: 1+1+1+1+1

Det går omtrent en måned mellom de ulike stegene i tomatdyrking: 

  1. Såing
  2. Ompotting
  3. Utplanting
  4. Grønne tomater
  5. Modne tomater

Kan du plante ut rundt 15. mai, må du trekke fra 1+1 måned for å finne ut når du bør så. Det vil si at du kan starte å så rundt 15. mars. 

 

Har du ikke vekstlys?

Det går helt fint an å forkultivere tomater uten vekstlys. Da bør du vente med å så til slutten av mars. Fra april er det faktisk nok sollys i en sørvendt vinduskarm. Siste frist for såing er rundt 15. april, sår du senere er det ikke ikke sikkert du får så stor avling. 

Tilbake til bloggen